Nyttig info

Ungarn (ungarsk: Magyarország) er et land i Sentral-Europa. Landets hovedstad er Budapest, og det grenser til Østerrike, Slovakia, Ukraina, Romania, Serbia, Kroatia og Slovenia. Ungarn har omtrent 9,75 millioner innbyggere (pr. mai 2020), og har et flateinnhold på ca. 93 000 km². 

Flesteparten av befolkningene er kristne. Ungarn er delt inn i 19 fylker (megyék, entall: megye). Hovedstaden Budapest har i tillegg en spesiell status, og er ikke underlagt noe fylke. Fylkene deles videre inn i 174 distrikter (járások, entall: járás). Landet har også 23 byer med noe som ligner fylkesrettigheter, men selv om disse har utvidede rettigheter er de likevel underlagt fylket de ligger i. Ungarn har et kontinentalt klima, med kalde, fuktige vintre og varme somre. Temperaturen om sommeren er vanligvis mellom 25 til 32 °C, og om vinteren +5 til -10 °C. Den varmeste månaden er juli og den kaldeste er januar. Ungarn er et populært turistmål. De mest populørte turistmåler er blant annet Budapest, Balaton-sjøen og område, Pécs, Eger, Sopron, Héviz-sjøen.

Ungarn har over 1000 varme kilder spredt over 80% av landet, prisene er lave, så her kan man få en luksusopplevelse for en brøkdel av det man ville måtte betale i Norge. Vin er blitt dyrket lenge, for eksempel rundt Balaton og byen Eger, hvor Vinmonopolet fikk sin Egri Bikavér (en rød vin) fra. Lokale druesorter som Kékfrankos og Kadarka blir gjerne blandet med mer kjente som Merlot og Cabernet Sauvignon. 

Fra området rundt Balatonsjøen den meste kjent vin er Olaszrizling. Balatonfuredi Vinuker er arrangerte i august hver år, der man kan smakke viner av alle lokale vinmakerne. (Vinuker i år er fra 05. august til 28.august)

Balaton